"Coach" kelimesinin kullanımı 1500'lu yıllara kadar uzanmaktadır. Fransız kökenli olan bu kelime "insanları bir yerden başka bir yere götüren araç" anlamında kullanılmakta olup günümüzde içeriğinde çok fazla bir değişime uğramamıştır.
Koçluk kavramı kişinin bulunduğu noktadan olmak istediği noktaya ulaşmasını sağlayacak araçtır. Bunu yaparken de kişilerin performanslarını geliştirerek, gelişimlerine katkı sağlayarak, yeteneklerini geliştirerek oldukları yerden olmak istedikleri yere ulaşmalarını sağlamaktadır.
Kişinin sorgulama yeteneğini geliştirerek kişisel farkındalığını artırmak, sosyo-kültürel değerlerine odaklanmak, stres yönetimi, aile içi denge, evlilik, sınav kaygısı, kariyer, korkularından arınmak, bilinçaltı analizi alanlarında çözüm odaklı sonuçlara ulaşması sağlanmaktadır.
Koçluk, çözümün koç tarafından sunulduğu bir süreç değil, danışanın güçlü sorular karşısında kendi potansiyelini ve içsel değerlerini keşfetmesi sonucu çözümün yolunu ve yöntemini danışanın bulup uyguladığı bir süreçtir.
Koçluk sürecinde kişinin deneyimli bir yönlendiricinin yol göstericiliğinde, güçlü ve eksik yanlarını keşfetmesine, yetkinliklerini geliştirip yanlışlarını düzeltmesine dayalı, kendini ve koşullarını sorgulayan, çözümlerini üreten, kendi kendini yeniden yapılandıran bir öğrenme sürecidir.
Koçluk kesinlikle bir psikoterapi değildir. Kisileri sahip oldukları hedeflere bilgi, beceri ve yetenekleri doğrultusunda yönlendirmektir.
"Gelişmeyi siz kendi içinizde istemelisiniz. Gerçeği bilenler size ancak yol gösterebilir." - Buddha